2022-04-22 08:08:00• hírek • Bede Emőke / Agerpres

Több száz rendőr, csendőr és tűzoltó lesz szolgálatban a hosszú hétvégén

Április 22-25. között országszerte több mint 9000 rendőr lesz szolgálatban a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében, mind a zsúfolt helyeken, mind a templomok környékén.

A Román Rendőrség (IGPR) csütörtöki közleménye szerint nem csupán a zsúfolt helyeken (piacokon, vasútállomásokon, vásárokban) és a templomok közelében lesz fokozott a karhatalmi jelenlét az ortodox húsvét idején, hanem az üdülőhelyeken, szabadidő-központokban és a határátkelőknél is. A közlekedésrendészet tagjai jelen lesznek a kegyhelyekre és üdülőhelyekre vezető bekötőutakon, a balesetveszélyes közúti pontokon a balesetek és a forgalmi dugók megelőzése érdekében.


Az említett időszakban naponta 1600 rendőr teljesít szolgálatot a forgalmas országutakon és autópályákon a csúcsforgalmi órákban, és szükség esetén helikoptereket is bevetnek a forgalom hatékony irányítása érdekében. Ugyanakkor országszerte 370 sebességmérő készüléket vetnek be a rendőrök a balesetek megelőzése érdekében.


Szatmár megyében is készülnek a hosszú hétvégére


A belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó rendvédelmi szervek csütörtök délután közös sajtótájékoztató keretében ismertették, hogyan készülnek a húsvéti hosszú hétvégére.


A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség naponta átlagosan 150, a csendőrség pedig mintegy 100 egyenruhást vezényel majd terepre, a megszokott helyszínek mellett ideértve a templomok és az egyéb jellegű nyilvános rendezvények környékét is.


A Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség felügyelői az ünnepre való felkészülés jegyében elsősorban azokon a helyszíneken tartottak tűzvédelmi ellenőrzést, ahol a következő napokban nagyobb embertömegre lehet számítani, azaz a templomokban, különféle turisztikai- és üdülőegységeknél, bevásárlóközpontokban és egyéb, forgalmas időszak előtt álló helyeken. Az ellenőrzéseken túl megtörtént a papok és a kolostorok személyzetének felkészítése is annak érdekében, hogy minden biztonsági óvintézkedéssel tisztában legyenek, valamint hogy ezen előírásokat tolmácsolhassák a híveknek is.


Hogy a miséket a szokottnál nagyobb tömeg mellett is biztonságosan lehessen megtartani, a katasztrófavédelem arra szólította fel az egyházakat, hogy a szertartás ideje alatt mind a bejárati, mind a vészkijárati ajtókat tartsák nyitva, illetve amennyiben a templom befogadóképességéhez mérten jóval többen szeretnének részt venni a közös eseményen, a résztvevők biztonsága érdekében inkább a szabad ég alatt tartsák hirdessék Isten igéjét. Ami a mécseseket és gyertyákat illeti, ezeket csak a speciálisan erre a célra kijelölt helyen, minden éghető anyagtól távol kell elhelyezni, valamint a szertartás teljes ideje alatt felügyelni kell ezeket. A tűzoltóság hasonló óvatosságot vár el a hívőktől is - különösképp a feltámadás éjszakáján –, amikor is a mécsesek lángja szempillantás alatt tűzvészt okozhat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: